Nieuwe Sparql-abonnementen voor 2017

Vanaf 1 januari 2017 passen wij de prijzen van de Sparql pakketten aan. De afgelopen jaren is veel veranderd aan onze pakketten. Met de nieuwe prijzen voeren wij daarom correcties door. Ook spelen wij hiermee in op de toekomst. Het Light abonnement wordt flink uitgebreid. Het Basic pakket wordt goedkoper, en blijft het meest complete basispakket. Voor wie echt alles uit zijn of haar pakket wil halen is er Premium.

Toen Sparql werd opgericht in 2014 hebben wij ongeveer een jaar lang nagedacht over hoe onze pakketten er uit zouden moeten zien. Het is ons doel om een onafhankelijk geluid te laten horen in televisieland, en TV beschikbaar te maken voor onafhankelijke internetproviders. Deze missie is nu belangrijker dan ooit. Sinds onze oprichting fuseerde UPC en Ziggo, en inmiddels staat Vodafone klaar om met Ziggo te fuseren tot één grote machtige kabelmaatschappij.

In de categorie internetproviders met meer dan een miljoen klanten kennen wij in Nederland alleen nog KPN en Ziggo. De afstand tussen grote en kleine partijen is erg groot. Het gevaar van een markt met twee van zulke machtige partijen is dat prijzen stijgen en innovatie afneemt. De twee grote bijna-monopolisten hoeven niet te innoveren zolang de andere partij dat niet doet, en als beide partijen de prijzen iets verhogen dan hebben klanten geen keus. Dat die prijzen steeds hoger worden is inmiddels gebleken.

Einde deal met HBO

HBO NederlandSparql Basic is mede ontstaan uit de wens een bijzonder en compleet basispakket neer te zetten. De zender HBO was twee jaar geleden nog relatief nieuw in Nederland, en bereid om een fantastische deal met ons aan te gaan in ruil voor een positie in het basispakket. Zo kwam het dat wij Sparql Basic aan konden bieden voor € 23,95 terwijl HBO elders los al snel vijftien euro moest kosten.

Die fantastische deal met HBO komt helaas per januari te vervallen omdat HBO Nederland zal ophouden te bestaan. Geen enkele provider kan vanaf dat moment de zenders van HBO doorgeven. Wij waren de afgelopen tijd driftig op zoek naar een alternatieve partij die bereid zou zijn een vergelijkbare deal met ons te treffen. Helaas hebben we deze partij niet kunnen vinden, en dus besloten Sparql Basic voortaan in prijs te verlagen tot € 21,95.

Fox Sports Eredivisie in de basisopstelling

FOX Sports LogoWie de afgelopen maanden het nieuws heeft gevolgd zal het niet ontgaan zijn dat Fox Sports agressief campagne heeft gevoerd om bij zo veel mogelijk providers in het basispakket te komen. Ook wij konden niet aan deze deal ontkomen, en konden kiezen voortaan met of zonder Fox Sports door het leven te gaan. Om het voor onze klanten toch mogelijk te maken van voetbal te blijven genieten hebben wij besloten om met Fox Sports in zee te gaan.

Als we dan toch kiezen voor Fox Sports in de basis, dan geven we ook gelijk álle zenders die de Eredivisie te bieden heeft. Met Fox Sports 1, 3 en 5 in het Basic pakket geniet je van elke Nederlandse voetbalwedstrijd die Fox Sport te bieden heeft. En wil je het pakket uitbreiden met buitenlands voetbal? Dan kies je Fox Sports Combi voortaan voor slechts € 4,95 per maand.

Nieuwe pakketten

De pakketten die vanaf 1 januari 2017 gelden zullen Sparql gebruikers zeker bekend voorkomen. Als bestaande klant behoud je standaard hetzelfde pakket tegen het nieuwe tarief. Overstappen op een ander pakket kan in overleg met je dealer. Het is mogelijk dat bepaalde dealers kortingen verstrekken aan bestaande en nieuwe klanten.

Sparql
Light
Sparql
Basic
Sparql
Basic + Premium
Prijs € 15,95 p/mnd € 21,95 p/mnd € 31,95 p/mnd
TV-zenders 42 75 119
Radiozenders 39 104 104
Zenders in HD
Second Screen 10 zenders 40 zenders 40 zenders
Fox Sports 1, 3 en 5 Fox-Sports-Eredivisie-small Fox-Sports-Eredivisie-small
Video-on-demand
Extra pakketten mogelijk

Voortschrijdend inzicht

Sparql TVIn den beginnen hadden wij wilde plannen met Sparql. Zo zouden wij graag een klein pakket van een paar euro per maand lanceren, of klanten zélf laten kiezen welke zenders zij wel en niet wilden afnemen. Ook het idee om zonder Sparql Box te werken of een goedkope Android-stick als televisieontvanger in te zetten hebben de revue gepasseerd. Helaas bleken al deze wilde plannen iets te hoog gegrepen voor een kleine provider uit de polder. Al snel bleek dat om een televisieprovider te beginnen, je de nodige zenderrechten in zult moeten kopen. En in de televisiemarkt hebben de zenders het voor het zeggen.

Zo kwam het dat ons minimale pakket, Sparql Light, toch een flink aantal zenders bevatte. Daarbij moesten wij beknibbelen op extra’s zoals zenders in HD en TV-kijken via smartphone en tablet om het pakket zo voordelig mogelijk te laten. Inmiddels geloven wij dat het Light-pakket zijn doel beter dient als volwaardig instap-abonnement. Dat betekent dat wij het uitbreiden met alle noodzakelijke zenders die elke televisiekijker zou moeten hebben. Ook nieuwe zenders als SBS9, RTL-Z en FOX zullen niet ontbreken. Als kers op de taart kun je voortaan genieten van 10 zenders via het tweede scherm en zijn alle zenders waar mogelijk te zien in HD.

Keuzepakketten

Je televisiepakket uitbreiden met nog meer extra’s? Dat is geen enkel probleem met onderstaande optionele pakketten. Let er wel op dat deze pakketten alleen beschikbaar zijn in combinatie met Sparql Basic of hoger.

Fox Sports Combi € 4,95 p/mnd
Film1 pakket € 14,95 p/mnd
Opnemen pakket € 4,95 p/mnd
Ziggo Sport Totaal € 14,95 p/mnd

Zenderwijzigingen

Naast alle wijzigingen in Sparql Light en Basic verplaatst een aantal zenders naar een ander pakket. Alle overige zenders blijven gewoon beschikbaar in het pakket dat je tot nu toe gewend bent.

Zender Oud pakket Nieuw pakket
AT5 Basic Light
BBC Entertainment,
BBC Radio 1, 2, 3, 4, World Service
Light Basic
BBC Four, CBBC, Cbeebies Premium Basic
Meiden van Holland Hard Light Basic
Fox Sorts 1, 3, 5 Fox Sports Eredivisie Basic
HBO Basic
Euronews Light Basic
RTL Telekids Premium
Share this: