Toekomst Fox Sports bij Sparql onzeker

De oplettende voetballiefhebber heeft de afgelopen dagen in het nieuws kunnen lezen dat Fox Sports de voorwaarden voor doorgifte van hun zenderpakketten fors wil wijzigen. Ook Sparql is druk in onderhandeling met Fox Sports. Hieronder lees je wat er aan de hand is en wat de mogelijke gevolgen zijn.

FOX_Sports_LogoHet begon allemaal in juli, toen de melding in het nieuws verscheen dat Fox Sports aanbieders zou dwingen de zender Fox Sports 1 in het basispakket op te nemen. Hoewel Fox ontkent dat er sprake is van dwang, hadden oplettende journalisten van Totaal TV al door dat er met de nieuwe voorwaarde weinig mogelijkheid tot creativiteit is. Ook wij zien met de nieuwe voorwaarden geen andere mogelijkheid dan Fox Sports 1 in het basispakket op te nemen. Als wij dat zouden doen, dan zouden het Light- en Basic pakket ongeveer €2,50 per maand duurder moeten worden.

Op Facebook vroegen wij klanten meer dan eens hun mening over het toevoegen van Fox Sports 1 in het basispakket. Het signaal was meer dan duidelijk. De meeste mensen houden niet van voetbal, maar wel van meer keuze in hun zenderpakket. De échte voetballiefhebber is bereid extra te betalen voor live voetbal en vindt het maar onzin dat zijn buurman daar aan mee moet betalen. Slechts een kleine groep zegt graag voetbal te kijken en de zender welkom te heten in het basispakket.

Minimale garanties

In de televisiemarkt is het gebruikelijk om als provider per zender te betalen en hierbij een minimum garantiebedrag af te spreken. Waar we bij Fox Sports nu alleen klanten die voor de zenders kiezen laten bijbetalen, geldt in het nieuwe aanbod van Fox Sports dat er voor álle klanten een minimumbedrag moet worden betaald. Als aanbieder mogen wij dan wel kiezen de zenders los aan te bieden, maar zouden het effectief drie- tot vier keer zo duur moeten maken, of aan vele malen extra klanten moeten verkopen.

Bijzonder detail is dat voor veel providers de nieuwe voorwaarden per 1 augustus in zouden moeten gaan. Andere providers hebben echter nog een lopende overeenkomst met Fox Sports, en zouden dus bijvoorbeeld pas in 2020 hun tarieven hoeven aan te passen. Dat geeft een oneerlijke situatie en KPN besloot daarom de zaak in een kort geding voor te leggen aan de voorzieningenrechter. Helaas besloot de rechtbank dat er geen juridische basis is om het nieuwe voorstel af te keuren. Wel gaf de rechter aan dat het nieuwe aanbod mogelijk oneerlijk is, en vroeg de ACM (autoriteit consument en markt) zich buigen over mogelijke discriminatie of oneerlijk handelen van Fox Sports.

Weerstand uit de markt

Niet alleen klanten geven aan niet extra te willen betalen, ook andere providers verzetten zich tegen het nieuwe aanbod. Tele2 was de eerste provider die zich openlijk uitsprak tegen de nieuwe deal van Fox Sports. Ook KPN geeft aan de zender niet op zwart te willen gooien, maar ook niet akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden. Zo ontstaat een onduidelijke situatie nu 1 augustus is verstreken en meerdere providers nog steeds Fox Sports uitzenden.

ACM is in gesprek met partijen en gaat ervan uit dat Fox consumenten niet de dupe laat worden van de contractonderhandelingen en Eredivisie voetbal in ieder geval nog een periode doorgeeft onder de oude voorwaarden zo lang er geen nieuwe contracten zijn.
Bron: ACM gaat voorwaarden uitzendrechten Eredivisie van Fox onderzoeken

Inmiddels heeft de ACM aangegeven de nieuwe voorwaarden van Fox Sports te onderzoeken, en roept op de zender tot nader orde ongewijzigd beschikbaar te laten. Ook bij Sparql geven wij sterk de voorkeur dit onderzoek af te wachten, om pas daarna definitief een knoop door te hakken. Fox Sports houdt vooralsnog voet bij stuk en zal dus in ons basispakket moeten verschijnen, verdwijnen uit ons aanbod óf de mogelijkheid tot vrije keuze in stand moeten houden onder dwang van de ACM.

Consumenten mogen niet gedwongen worden om Fox Sports 1 af te nemen wanneer dit tot een prijsstijging leidt, vindt de Consumentenbond. Tv-kijkers moeten zelf kunnen beslissen of ze tegen betaling Fox Sports willen toevoegen.
Bron: Fox Sports niet verplicht in tv-basispakket

Ook de Consumentenbond is van mening dat de nieuwe voorwaarden negatief uit zouden pakken voor de Nederlandse consument. Hoewel voetballiefhebbers tot wel tien Euro per maand minder zouden gaan betalen, betalen abonnees die niet van sport houden meer dan twee Euro per maand extra.

Fox Sports op zwart?

Wij hebben sterk de voorkeur om de zenders van Fox Sports beschikbaar te houden voor klanten van Sparql. Dit kan echter niet ten kosten gaan van de keuzevrijheid of de portemonnee van klanten die liever geen sportzenders kijken. Er zit dus weinig anders op dan te wachten wat Fox Sports gaat doen aan de onduidelijkheid die is ontstaan.

Vooropgesteld: op dit moment is nog niet duidelijk hoe het verder gaat. Mededingingsautoriteit ACM moet nog uitspraak doen over de door Fox Sports voorgestelde voorwaarden, en ondertussen blijven wij zelf ook in gesprek met Fox Sports. Er is dus nog niets zeker.

Toch hebben we er voor gekozen je nu al te informeren over de mogelijke gevolgen, omdat die serieus zouden kunnen zijn. Wanneer er geen oplossing gevonden wordt, is de kans namelijk aanwezig dat Fox Sports verdwijnt uit onze pakketten. Alle bestaande abonnementen op Fox Sports komen dan ook te vervallen. Mocht dat inderdaad zo ver komen, dan ben je op dat moment vrij om je contract bij ons op te zeggen en naar een andere provider over te stappen. Laten we echter hopen dat het niet zo ver hoeft te komen, want zoals gezegd: het is nog steeds mogelijk dat er een oplossing gevonden wordt en Fox Sports gewoon in onze pakketten blijft.

Share this: